Groene daken geven de standaard platte daken een veel natuurlijker uitzicht en zorgen zo voor het vergroenen van de stad. Verder zijn er aan een groendak, in Antwerpen en omgeving geplaatst door Pl@nt, heel wat andere voordelen. Er zijn verschillende soorten groendaken mogelijk, plat of schuin (tot 45°).
Tal van voordelen
Ook de beplanting kan verschillen, zo zijn er de standaard sedumdaken, kruidendaken en echte daktuinen soms in combinatie met een dakterras. De prijzen verschillen van opbouw tot opbouw. Zo kost een sedumdak met stekken ongeveer 50 tot 70euro/m², voor sedummatten is het ongeveer 60 tot 80 euro/m².
Groene daken werken als een extra isolatielaag op het dak. Hierdoor is er minder warmteverlies in de winter. En planten nemen CO2 en fijnstof op uit de lucht. Hierdoor krijgen we een propere omgevingslucht. Groene daken bieden daarnaast ook nog een schuil- en voedingsplaats voor diverse organismen zoals bijen en vlinders en ze beschermen de dakbedekking tegen weersinvloeden.
Vraag en antwoord
Een intensief groendak is op basis van bodembedekkers en kruiden, een extensief daarentegen is op basis van vetplanten of sedum. Bij het intensief groendak is er meer werk aan onderhoud, terwijl men bij het extensieve dak bijna niets moet doen.
Een groendak kan op alle mogelijke dakbedekkingen maar het moet wel waterdicht en wortelvast zijn. Het is ook mogelijk om het dak nog met een extra wortelwerende folie te beschermen.
Een groendak op basis van sedum is maar beperkt beloopbaar. Incidentieel belopen kan geen kwaad, bijvoorbeeld om te bemesten. Let er wel op dat je er niet oploopt als het vriest, want dan kunnen ze stuk vriezen.
Dit is zeer verschillend naargelang de aard van de daktuin. Voor extensieve groen daken bedraagt het gewicht ongeveer 40kg/m², een intensief groendak kan tot 150kg/m² wegen en een echte daktuin kan tot 500kg/m² wegen. Voor deze laatste zijn wel specifieke constucties nodig.
Er zijn 2 tarieven mogelijk namelijk de normale 21% en 6%. Voor een groendak kan u in aanmerking komen voor de 6% als uw huis ouder is dan 10 jaar.
In sommige gemeenten geven ze subsidies voor de aanleg van een groendak en in sommige gemeente niet. De grootte van de subsidies kan dan ook nog eens verschillen tussen gemeenten onderling, je kan wel max 35 euro/m² krijgen.
Door een groendak kan de kleur van het opgevangen regenwater uitslaan naar de geelbruine kant. Dit komt door het organisch materiaal en bacterien die in het groendak zitten. De kwaliteit van het water gaat er niet op achteruit, integendeel het bevat minder chamische stoffen van de dakbedekking en meer goede bacterien. Het water is overigens minder zuur. Het kan dus geen kwaad maar het is natuurlijk geen zicht in het toilet. Het kan eenvoudig op te lossen door een actieve koolstof fiter te plaatsen na de pomp. Hierdoor gaat deze geelbruine kleur weg.
BREEAM en LEED zijn de meest toegepaste duurzaamheidscertificeringen voor nieuwe en bestaande gebouwen. Certificatie leidt tot meetbare reductie van water- en energieverbruik en efficiënter gebruik van het gebouw. Dat leidt tot kostenbesparing. Groene daken dragen hier zeker bij.
Contacteer ons snel
Onze prijzen zijn wel afhankelijk van onder ander bereikbaarheid, grootte en hoogte van het dak. Voor een juiste offerte van uw verticale tuin of groendak kan u best contact opnemen met Pl@nt in Antwerpen. Zo kunt u ook al uw vragen stellen.